Fysiotherapie bij balletdansers

Ballet (klassiek en modern) vormt een raakvlak tussen kunst en sport.
In slechts weinig sporten wordt op zoveel vaardigheden een beroep gedaan als in ballet. Niet alleen bij professionele dansers, maar ook bij amateurs leidt door de intensiteit, de specifieke bewegingen en het repeterende karakter hiervan tot het ontstaan van klachten aan het bewegingsapparaat. 

Sommige klachten bij ballet zijn zo specifiek, dat ze een eigen naam hebben gekregen bijvoorbeeld de dancers heel. Maar ook andere problemen komen voor, met name aan de lage rug / heup / knie en voet.

Door de voorgeschreven houdingen in het klassieke ballet wordt er veel geĆ«ist van spiercoƶrdinatie en bewegingsuitslagen in de gewrichten. 

Een goed inzicht in danstechniek bekendheid met de danswereld en het vakjargon is belangrijk voor het behandelen van de specifieke dansblessures. 

Marianne Schrik is binnen ons centrum gespecialiseerd in het behandelen van balletspecifiekeklachten. Zij is werkzaam geweest als fysiotherapeut aan het conservatorium voor dansers en musici in Den Haag.

Tevens geeft en volgt zij regelmatig balletlessen en bekijkt kindervoeten in verband met de stabiliteit die nodig is voor het dansen op spitzen.